Vloerverwarming onder houten vloeren: is dit mogelijk?

Een houten vloer wordt vaak een investering in de toekomst genoemd. Ofschoon de aanleg hiervan duur is, is het een duurzame vloer die geschikt is voor elk interieur. Hout is stevig en isoleert goed. Dit zijn echter meteen twee eigenschappen, waardoor een houten vloer moeilijk te combineren is met vloerverwarming. Maar niets is onmogelijk.

Waarop moet je letten, wanneer je een houten vloer op een vloerverwarmingssysteem aanlegt?

Tegenwoordig is het goed mogelijk om houten vloeren te combineren met vloerverwarmingen. Niet alle houten vloeren kunnen echter gecombineerd worden met vloerverwarmingen. Ten eerste is het van belang of je de vloerverwarming gebruikt als hoofdverwarming of als bijverwarming. Ten tweede is het van belang of je gebruikmaakt van een elektrische of warm water vloerverwarming. De laatstgenoemde is vooral geschikt als hoofdverwarming, terwijl een elektrische vloerverwarming vaker dienst doet als bijverwarming.

Eigenschappen van het hout

Eigenlijk is hout niet geschikt voor elektrische vloerverwarmingen, omdat het een natuurlijk product is dat werkt onder hoge temperatuurverschillen. Hout droogt uit aan de kant waar het verwarmd wordt, terwijl de bovenkant nat blijft. Hierdoor kan het hout kromtrekken. Eveneens isoleert hout goed, waardoor het rendement van een vloerverwarming afneemt. Om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen, moet je daarom kiezen voor een dunne houtsoort en er wordt geadviseerd om je houten vloer te verlijmen. Wanneer de vloer verlijmd wordt, dan moet de warmte van de vloerverwarming meteen door de plank. Hierdoor hoeft de vloerverwarming minder hard te werken dan wanneer er nog lucht zit tussen de houten vloer en de vloerverwarming.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor op een vloerverwarming?

Naast het verlijmen van de houtvloer helpt het kiezen van een dunne houtsoort met het rendement van je vloerverwarming te verhogen. Kies met dit doel voor ogen een lamelplank, die zeventig procent minder werkt en een onderlaag en toplaag van echt hout heeft. Deze houtsoorten zijn in ieder geval niet geschikt als houten vloer in combinatie met een vloerverwarming:

  • Beuken
  • Jacoba
  • Zwarte Kabbes
  • Nerveuze houtsoorten

Eikenhout is bij uitstek een houtsoort die wel ideaal is in combinatie met vloerverwarming. Leg in ieder geval geen kleed of karpet op je houten vloer. Dit zorgt namelijk voor een opeenhoping van warmte, waardoor je vertrek niet op temperatuur kan komen en je schade aan je houten vloer kunt toebrengen.

Lees hier alles over elektrische vloerverwarmingen en infraroodpanelen.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *